Számos sikeres kosárlabda program alapjai az alábbira épülnek. A programban szereplo játékosok tudják, hogy a szilárd alapokon nyugvó alapelvek segítségével messzire el lehet jutni a bajnokságban, egészen a bajnokság megnyeréséig.

 

Az alapelvek gyakorlatok sorozatára épülnek, amely segít a játékosokba belenevelni az alapokat.

- Alapállás és. Ezek a gyakorlatok 3-3 elleni felállásokon keresztül dolgozhatnak rendszerben, hogy naponta fejlesszen ki egy eros védekezo magatartást: helyezkedés.

- Állítsd meg a betörést, vagy segíts be és helyezkedj vissza!

- Védd a befutást!

- Elzárások védése.

Védd a gyenge oldali befutást!

- A dobás letámadása és kizárás!

Minden sorozatot végeztess 1 percig védekezésben és támadásban is, és cseréld a csapatot, ha befejezte a védekezést! Figyelj az alábbiakra valamennyi gyakorlatban:

- Alapállás.

- Kommunikáció.

- Agresszivitás.

Megfelelo helyezkedés.

 

Alapállás és helyezkedés

Helyezz el 3 játékost: egyet a körte tetejéhez, kettot a szárnyakra! Minden játékoson van egy védo. A labda eloször legyen középen, a támadók passzolnak, a védok a megfelelo helyezkedést végzik a labda mozgásának megfeleloen. Figyelj a helyes alapállásra a labdáson, a besegíto helyzetben és a letámadó helyzetben is! Figyelj a helyezkedésre, amikor a labdát passzolják, de ne akkor, amikor a támadók csak cseleznek! A támadók a gyakorlatban állóhelyben maradnak.

 

Állítsd meg a betörést, segíts és helyezkedj vissza!

A következoben a támadó megpróbál betörni a védok közötti réseken keresztül. A cél, hogy segíts be, és amikor sikerült megállítani a betörést hamar vissza kell térni a saját emberhez.

 

Védd a befutót!

Passzold ki középrol a labdát a szárnyra, és fuss be a gyuru felé! A passzoló védojének a passz irányába kell mozdulnia, hogy a Rotate a man to the top and reverse the ball back to the top. Figyelj ebben a feladatban a labda letámadására, és hogy a befutó ne kapjon labdát.

 

Az elzárás védése

 

Amikor a labdát középrol a szárnyra passzolja a támadó a passzoló üres oldali elzárást ad a szárnyra. Az elzáró védojének a passz irányába kell mozognia, amivel teret képez a csapattársának, hogy kikerülje az elzárást, így elzárja a befutás lehetoségét. Az elzáró védojének tudnia kell, hogy az elzáró le fog válni a labda felé az elzárás után. A befutó védojének a befutó útjába kell mennie, és nehezítenie kell, hogy az elzáró le tudjon pörögni róla. Mindegy, hogy a védo, milyen úton kerüli ki az elzárást. Feladata, hogy elkerülje az elzárást és védohelyzetbe kerüljön.

 

Védd a gyenge oldali befutást!

 

Íme az alapötlet, hogyan védjük a szárnyról történo befutást. Amikor a besegíto oldalról a védo behúzódik a labda és az embere közé, ütközést akarunk látni, és hogy a befutó távolodjon a gyurutol. A labdán nyomásnak kell lennie, hogy a támadó ne vegye észre az üres befutókat. A gyenge oldali befutó játékos középre forog, mivel a középso ember a szárnyra forog.

 

A dobás letámadása és kizárás

Az utolsó rész azt hangsúlyozza ki, hogy a védo megszakítja a dobó ritmusát és kizárja. Az edzo „Dobás!”- utasítására megtörténik a dobás. A dobó játékos védojének is kiáltania kell, hogy DOBÁS! Ezután mindhárom védonek ütköznie kell a támadójával, és feltett kézzel ki kell oket zárniuk. A lepattanózó elvégzi a szabadító átadást az edzonek, ezzel befejezodik a feladat

E gyakorlatok eléggé mozgékonyak, hogy javításokat végezzünk. Például, az elso részben elhelyezhetsz egy játékost az alsó posztra, és centerként védekeztethetsz rajta. Használhatsz közvetlen passzt is, szárnytól-szárnyig, a feladatban és gyakorolhatod a támadó felvételét. Végtelen lehetoséged van.