Nyomtatás

Korodnak és felkészültségednek megfeleloen e gyakorlatok jók számodra, ha fejlodni akarsz egyénileg, és ha a csapatod hasznos tagja akarsz lenni!

 

A megelégedettség, hogy keményen dolgoztál, hogy jobb legyél, olyan érzés, ami nem térhet vissza. A gyakorlatok, különösen, közvetlenül kapcsolódnak a játékhoz, mint például a labdavezetés, olyan segítoid, amellyel játéktudásod szintje a következo szintre emelheted.

Amikor a játékosok részt vesznek a következo labdavezeto gyakorlatokban, vagy egyéni fejleszto programban, megtanulják leküzdeni félelmeiket, amikrol eddig azt gondolták, hogy „Nem tudom”. Az alábbi labdavezeto feladat a labdakezelésre összpontosít, egyéni labdás mozgásokra, és hogy a labdát jó dobóhelyzetbe juttassuk. Így képessé teszi a játékosokat, hogy megtervezzék labdavezeto edzéseiket, szilárd munka morált és elérheto célokat is teremt.

Elso fázis

Ebben az elso feladat a lábak gyorsaságának növelése, ami a kosárlabda szükséges része akár labdával, akár a nélkül. A következo 2 gyakorlat egyszeru, de fontos és segít a lábak gyorsításában.

1. Ugrókötél:

Az ugrókötél felgyorsítja a lábakat és a mérkozéseken a gyors felugró képességet is. Segíti az általános közérzetet is, amellett, hogy erosíti a lábakat. Mindig próbálj gyorsan és intenzíven felugrani. Kezdj páros lábú szökdeléssel, aztán csak egy lábbal. Fejezd be az ugrókötelezést minden alkalommal úgy, hogy kettot hajtasz egy szökdelésre!

2. Vonalszökdelés:

Egyszeru gyakorlat, ami bármilyen vonal fölött elvégezheto a pálya közepén, vagy szélén. Kezdésképpen 30 másodpercig szökdelj a vonal fölött jobbról-balra! E gyakorlat nagyon egyszeru, de ha naponta elvégzed gazdaságos és bizonyított módszer, a láb gyorsítására és az ugróképesség növelésére.

Labdakezelési gyakorlatok

Most, hogy edzed az ugróképességed és a lábaid gyorsaságát, fordítsd a figyelmed a labdakezelésre, az Elso fázis második részére! A napi edzés fokozza majd a szem-kéz koordinációt, és ösztönzoleg hat egy eros munka morálra. Ez fogja kialakítani azt, amit úgy hívunk „kosárlabdás magabiztosság”, ami képessé tesz, hogy önbizalommal tartsd a labdát a kezedben, és ez nehezíti meg a védoknek, hogy a labdát elvegyék toled.

Az alábbi feladatok fokozzák a gyorsaságot, és javítják az ujjbegy kontrollt, ami fontos része a helyes labdavezetésnek.

 

1. Pöci állóhelyben önmagadnak:

Ez egy ujjbegy kontroll gyakorlat, nyújtott karral.

2. A fej körül:

Mozgasd a fejed körül mindkét irányban a labdát 15x!

3. A derék körül:

Mozgasd a labdát szorosan a derekad körül mindkét irányban 15 x!

4. A bokák körül:

Mozgasd a labdát szorosan a bokád körül mindkét irányban 15 x!

5. Kombináció:

Végezd az elozo négy gyakorlatot 15 x!

6. A bal láb körül:

Mozgasd a labdát a bal láb körül mindkét irányban 15 x!

7. A jobb láb körül:

Mozgasd a labdát a jobb láb körül mindkét irányban 15 x!

8. Nyolcas:

Nyolcas gyakorlat: Vezesd a labdát nyolcas alakban a lábad között, míg a lábad mozdulatlan!

9. Labdavezetés az ujjakkal:

 

Minden ujjad külön vezeti a labdát.

 

10. Állóhelyben:

 

Keresztezo labdavezetés, láb közötti, hát mögötti, lepördülés, lepördülés félig és visszahelyezkedés.

 

11. A bal láb körül:

 

Balkezes labdavezetés a bal láb körül. Ne nézd a labdát!

 

12. A jobb láb körül:

 

Balkezes labdavezetés a bal láb körül. Ne nézd a labdát!

 

13. Nyolcasozás:

 

Sok leütés, miközben a lábad vállszélesen mozgatod. Vezesd a labdát mélyen! Ne nézd! Ez nem álló gyakorlat.

 

14. Feküdj hanyatt!

 

Bal-, és jobbkezes labdavezetés a fej mögött és a lábak alatt.

 

15. Labdavezetés falon:

 

Nézz ki egy pontot és vezesd a labdát jobb és bal kézzel, a fallal szemben! Gyakorlat közben ne nézd a labdát.

 

 

Második fázis

 

Miután begyakoroltad, megtanultad az Elso fázis gyakorlatait, egyben megtanít átlépni a Második fázisba, amely több koncentrációt és valódi mérkozés sebességet igényel.

 

Jegyezd meg: Némelyik gyakorlatnál 2 labdára lesz szükséged. Ajánlatos szabályos kosárlabda pályán játszani, ahol van két gyuru. De ha erre nincs módod, akkor is el tudod végezni e gyakorlatokat, ha a hely lehetové tesz 25-30 méteres labdavezetést.

 

1. Labdavezetés 2 labdával:

 

E gyakorlatban szükséged lesz 2 labdára, egy a bal kezedben, a másik a balban. Indulj az alapvonaltól és haladj a másik felé. Maradj mélyen és birtokold mindkét labdát! Váltott kézzel kell vezetni a labdákat. Haladj elore úgy, hogy elobb a bal kezeddel ütöd le a labdát, majd a jobbal! Folytasd e módon a labdavezetést! Kituno szem-kéz koordinációt fog kialakítani és maximalizálja a labdavezeto képességed.

 

2. Ellenorzött labdavezetés:

 

Sétálj oda-vissza a pályán láb közötti labdavezetéssel! Vedd át minden lépésre! Segít, hogy koncentrálj, miközben ellenorzöd a labdavezetést.

 

3. Sprint labdavezetés:

 

Vezesd a labdát alapvonaltól-alapvonalig, maximális sebességgel és kontrollal. Használnod kell mindkét kezed e gyakorlatban! Cél az, hogy a pálya egyik pontjától a másikig, a képességeidtol függoen, minél kevesebb labdavezetéssel juss el. (Mindig próbálj kevesebb labdavezetést használni!).

 

4. Sprint labdavezetés ziccerrel:

 

Fontos, hogy fejleszd azt a képességed, amivel labdavezetésbol eljutsz ziccerig, vagy dobásig. E gyakorlat megkönnyíti az átmenetet a sprint labdavezetés és a dobóhelyzet között.

 

Vezesd a labdát gyorsan a jobb kezeddel és dobj egy jobb kezes ziccert! Aztán labdavezetés attól az alapvonaltól, ahol bedobtad a ziccert, a másik palánk felé, dobj egy második ziccert!

 

 

5. Sprint labdavezetés, egy ütemu megállás, eroziccer:

 

Sprint labdavezetés a kosárra, állj meg egy ütemben, ziccer dobás helyett, aztán ugorj fel páros lábról eroteljesen, mintha egy védo lenne elotted! Hajtsd végre a feladatot mindkét oldalra, mindkét kézzel!

 

6. Szlalom labdavezetés:

 

Kezd el a szlalomot az egyik alapvonalnál! Indulj a bünteto sarka felé, keresztátütés és sprint a második jelzés felé; keresztátütés és sprint a félpályára, majd a másik bünteto sarka felé, aztán fejezd be az alapvonal sarkánál! 

 

 

7. Labdavezetés keresztátütéssel:

 

Kezdés a félpályán, labdavezetés a bünteto vonal felé, és felgyorsulás a palánk felé ziccerre. Lehet, hogy odaállítasz egy széket, vagy más akadályt a büntetore, védo helyett. Célozd meg, hogy a labdavezetés mély legyen, ahogy közelíted az akadályt! Vedd át keresztbe a labdát, hogy védd a labdát védotol, és hogy tartsd távol a védot, hogy az védeni tudja a ziccert! Mindkét oldalra és mindkét kézzel kell gyakorolni ezt a gyakorlatot!

 

8. Dupla keresztezés:

 

Indulás a félpályáról labdavezetéssel a bünteto felé. Végezz két keresztátütést a védo elott a bünteto sarka magasságában! A gyakorlat majdnem úgy zajlik le, mint az elozo.

 

9. Halogató labdavezetés:

 

Haladj labdavezetéssel a bünteto felé a félpályáról; amikor eléred a bünteto vonalat várj ki egy pillanatra, majd robbanj a palánkra és dobj egy ziccert!

 

10. X ziccer:

 

A gyakorlatban a palánk alól kezdesz, labdavezetés a bal bünteto sarok felé, és fordulj vissza ziccert dobni! Szedd le rögtön a lepattanót, és menj a jobb bünteto sarkok felé, következik egy bal kezes ziccer. Tartsd a labdavezetést mélyen és helyesen az alapállást! Layup: ziccer- elbow: bünteto sarka