Labdakezelés letámadás ellen

 

 

 

 

Mindig légy felkészült – mentálisan és fizikailag is- , hogy letámadhatják a labdát. Legfeljebb nem támadnak le, de ha nem vagy felkészülve negatív reflexek származhatnak az esetleges ijedtségtol.

Ahhoz, hogy fizikailag felkészüljünk a letámadás ellen a következoket tanácsoljuk

Fordulj szembe a védoddel. Légy eroteljes. Így képes leszel: passzolni, betörni, labdát vezetni, vagy dobni.

Te irányíts, ne a védo. A kosárlabda az egyensúly ütközete. Az a játékos, aki elobb veszíti el az egyensúlyát, vagy kerül ki helyzetbol vesztes lesz az 1:1 elleni játékban. Amikor szembefordulsz a védoddel gyakorold az egyensúly megtartását, a védo felé lépéssel. Ha lehetséges lépj túl a sarkazó lábbal a védo elol lévo lábán. Soha ne hagyd, hogy a védo irányítsa a labdavezetésed!

Védd a labdát a testeddel, könyököddel! Nyomd kifelé a könyököd és szorítsd a labdát az áll alá. A nyújtott könyök jelenti a legvédtelenebb pozíciót. Ne felejts el sarkazni, hogy ne kerülhessen a védo közel a labdához.

Nyerj idot! Sok fiatal játékos azt hiszi, hogy egybol le kell ütni a labdát, amint letámadják oket. Az agresszív védo mindig hagy helyet, amit meg lehet támadni. Gyakorolni kel azt, hogy hogyan kell támadni azt.

Tartsd meg az egyensúlyod, urald a tested!

 

Még egy lassú labdavezeto is képes a labdát megtartani és nem adja el, ha egyensúlyban tudja tartani a testét.

Gyakorold a labdavezetést különbözo sebességgel, ritmusban: séta közben, lassított lépésekkel, aztán gyorsabban, kissé lassabban, közben használj hosszú és rövid lépéseket.

Tartsd a védodet a sarkán, kényszerítsd keresztlépésekre cselezz átadást, aztán üsd le a labdát!

 

Irány, sebesség, ritmusváltoztatással érjük el, hogy a sarkukra kerüljenek a védok. Ne félj légy biztos önmagadban. Mindenki elveszítheti a labdát. Attól ne félj. Koncentrálj arra, hogy biztonságos egyensúlyi helyzetet tarts fenn.